Poezija
Matjaža Krnca

Pesmi z rimo, tempom in zgodbo.

"Legla sva in sočasno oba

razkrila svoji telesi, 

pred teboj sem obstal,

moj tihi jok je priznal,

da so v meni tebe željni volkovi,

z dlanjo sem prehodil tvoje telo,

to je bilo moje 

najlepše potovanje. "

Pesnikova uporaba enostavnega jezika in vsakdanjih metafor dela poezijo dostopno in hkrati globoko resonančno. S tem ko se pesnik dotika univerzalnih tem, kot so iskanje smisla in notranji mir, njegova dela odmevajo pri širokem krogu bralcev, ki se lahko povežejo z izraženimi čustvi in mislimi.

"Pesnik skrbi za meter in rimo."

- Knjigarna Bukla -

“Iščem mir v življenju,

tisti kot v prostoru,

kjer ni vetra, ni hrupa,

le jaz v odmoru,

pa ga iščem okoli,

ga ne najdem nikoli…”

Pesem “Mir v življenju” je introspektivna in filozofska, saj raziskuje koncept miru in kje ga lahko najdemo. Pesnik začne z osebno iskanjem miru, ki ga primerja s tišino prostora brez vetra in hrupa. Ta iskanje je predstavljeno kot neuspešno, kar nakazuje na notranji nemir in morda občutek izolacije.

O meni

Kot navdušen spremljevalec del švedskega glasbenika Pera Gessla, sem kot najstnik, prebiral besedila njegove glasbe in začel pisati pesmi tudi sam. Sprva se je moja poezija dotikala pretežno ljubezensko tematiko, potem sem se začel obračati na odnos človek-narava in osebno notranjo rast.
Leta 2007 sem izdal svojo prvo pesniško zbirko "Življenje, moj navdih" pri založbi Amalietti&Amalietti.
S svojimi pesmimi sem nastopil na različnih festivalih, kot so: Ana Desetnica, Lent, Brda in Vino... Leta 2015 sem se udeležil šova "Slovenija ima talent", kjer sem kot prvi nastopil s poezijo in se uvrstil v polfinale.
Sedaj sem v procesu pisanja svoje druge pesniške zbirke.

“Temne podobe v meni krojijo

strah, ki me ne izpusti iz oči,

se črne misli po meni podijo,

kaj če ta podoba zares živi, 

globlje ko grem, temneje je…”

Pesniški slog je liričen in reflektiven, saj pesnik raziskuje svoje občutke in misli. Uporaba ponavljanja (“globlje ko grem, globlje sem”) ustvarja ritem in poudarja pesnikovo potovanje v globine svoje psihe. Enostavni jezik in direktna sporočila omogočajo bralcu, da se poglobi v pesnikovo izkušnjo in čustveno stanje.

Prva pesniška zbirka

Leta 2007 sem izdal svojo prvo pesniško zbirko pri založbi Amalietti&Amalietti. Zbirka vsebuje 78 pesmi, skratka ves moj pesniški opus do mojega 30 leta. V njej so tudi pesmi, ki jih bom v nadaljnem pisanju težko presegel, kot so: "Kaj sem storil narobe?", "Dobrodošli v Jurskem Parku", "V pogubo sebi", Nimam dovolj", "Beloglavi Jastreb"...

Nobenega znaka ni bilo,

nobene rdeče barve,

nobenih rdečih luči,

bil sem tako visoko,

da sploh nisem mogel videt’

Tisto pravo tebe

tisto, kar zares si…”

Pesniški slog je liričen in metaforičen, z močnim poudarkom na osebnih čustvih in introspekciji. Uporaba ponavljanja (“ki rešuje sebe – v tebi, ki rešuje v pogubo sebi”) ustvarja ritem in poudarja ciklično naravo pesnikovega notranjega konflikta. Skozi pesem se razvija motiv poguma in samožrtvovanja, ki pa se izkaže za jalovo, saj pesnik na koncu ostane sam s svojimi strahovi in dvomi. Pesem tako odraža tragično lepoto človeške ranljivosti in kompleksnosti medosebnih odnosov.

Tematike pisanja

Pesmi sem začel pisati pri 12ih letih. Tematika teh pesmi je bila pretežno ljubezen, kasneje sem se v pisanju obračal na temo odnos človek-narava. Sedaj je tema mojega pisanja v veliki večini raziskovanje svoje notranjosti, ter notranja rast.

“Jeseni je konec,

prišla je že zima, 

z njo hladni so dnevi,

gozd listja več nima, 

a v zraku diši,

ker gozd zdaj cveti…”

 

Pesem “V meni pomlad” je čudovita refleksija o notranjem svetu, ki kljubuje zunanjim letnim časom.
Zdi se, da pesnik izraža, kako lahko notranje stanje ohranja občutek pomladi in rasti, ne glede na to, kaj se dogaja zunaj.
Uporaba naravnih elementov, kot so gozd, sneg in sonce, ustvarja močan kontrast med zunanjim svetom, ki se spreminja z letnimi časi, in notranjim svetom, ki ostaja živahen in poln življenja.
Čeprav je tema morda nekoliko idealistična, je izvedba učinkovita in pesem uspešno prenaša svoje sporočilo.

Scroll to Top